تاریخچه کاشت مو
تاریخچه کاشت مو تقریبا به ۶ دهه پیش باز میگردد. نظریه ی کاشت مو ابتدا توسط یک پزشک ژاپنی مطرح شد و ۲ دهه بعد توسط پزشکی دیگر که ملیت آلمانی داشت جامه عمل پوشانده شد.
در طی این شش دهه، آزمون و خطاهای بسیاری برای یافتن بهترین روش کاشت و به طبع آن دستیابی به بهترین نتیجه، انجام شد که حاصل همه این تحقیق ها و آزمون و خطاها، امروزه استفاده از گِرَفتهای کوچک یا همان سوپر گِرَفتها است.
کاشت مو با استفاده از تکنولوژی سوپر گِرَفت در مجموعه تخصصی پوست و موی مُدرن، نتایج بسیار موفقیت آمیزی را به همراه داشته است و چیزی که در گذشته نیازمند عملهای طولانی مدت و همراه با بیهوشی بود، امروزه به یک کار بسیار ساده و سرپایی تبدیل شده است و دیگر نیاز به بیهوشی و بستری نمودن متقاضی کاشت مو نیست.
عمل زیبایی کاشت مو چیست و چگونه انجام می شود ؟
افزایش جذابیت چهره با داشتن موهایی زیبا و پرتراکم از نکاتی است که رسیدن به این مهم دور از دسترس نیست. عمل زیبایی کاشت مو طبیعی یا همان پیوند مو باعث شده تا فولیکول های مو که آسیب دیده و یا دچار ریزش شده اند، ترمیم یافته و دوباره رشد نمایند. این فرایند از سه مرحله برداشت واحدهای فولیکولار مو (گرافت مو) از محل اهدا کننده (بانک مو)، آماده سازی گرافت ها و مرحله آخر کاشت گرافت تشکیل می شود.
برای انجام عمل زیبایی پیوند مو از موهای طبیعی موجود بر سطح پوست بدن یا سر خود متقاضی استفاده خواهد شد. نقاط مورد نظر و مناسب اهدا کننده فولیکول مو از نظر پزشکان، پشت سر حدفاصل دو گوش و بخشی زیر گردن خواهد بود. چرا که این ناحیه به دلیل شباهت و یکسان بودن به موهای وسط سر از لحاظ ضخامت و طول مناسب تر خواهند بود. در موارد خاص در صورتی که نیاز باشد از موهای بخش هایی از بدن مانند قفسه سینه نیز برای افراد استفاده می شود. به طور کلی دو روش برای برداشت گرافت های مو از پشت سر بیمار وجود دارد که میتوان از آن به عنوان روش جراحی و روش غیر جراحی نام برد.
نکته مهم قبل از کاشت مو
فرآیند کاشت مو در حالت کلی
فرآیند کاشت موی طبیعی ، در حالت کلی شامل ۵ بخش اساسی زیر است:
برداشت از قسمت اهدا کننده گِرَفتها(در این مرحله، با استفاده از تکنیکهای موجود در این زمینه، از محل اهدا کننده، برداشت گِرَفت صورت میگیرد.)
این برداشت میتواند به روشهای متعددی میتواند باشد که در این قسمت به شرح مختصر چند روش اصلی زیر میپردازیم:
الف. کاشت مو با تکنیک اِف آی تیFIT
در این روش برداشت گِرَفتها بوسیله پانچ و یا هولدِر دستی انجام میشود و از قدیمیترین روشهای موجود در این زمینه است و تقریبا منسوخ شده است.
ب. کاشت مو با تکنیک اِف یو یی FUE
در این روش برداشت گِرَفتها بوسیله دستگاه برقی اِف یو یی انجام میشود که از دقت و سرعت بسیار بالایی برخوردار است.
ج. کاشت مو با تکنیک اِس یو تی SUT
این تکنیک چیزی اضافه بر تکنیک اِف یو یی نداشته و فقط یک اسم غیر علمی برای تکنیک FUE بوده و در صورت جستجو در سایتها و مقالات معتبر خارجی متوجه خواهید شد که تکنیک اِس یو تی SUT هیچ پایه و اساس علمی ندارد.
د. کاشت مو با تکنیک سوپر اِف یو یی Super FUE یا S.FUE
این روش در واقع همان روش اِف یو یی است با کمی تفاوت.
در این روش برداشت گِرَفتها بوسیله دستگاه برقی اِف یو یی انجام میشود که از دقت و سرعت بسیار بالایی برخوردار است و فرق آن با روش اِف یو یی در این است که در این تکنیک، گِرَفتهای برداشته شده از بانک مو را پس از برداشت، کات (CUT) کرده و پس از مرتب سازی (Sort) و دسته بندی، در شکافهایی که قبلا در ناحیه مورد نظر ایجاد شده است، میکارند.
شایان ذکر است که انجام عمل کات و دسته بندی گِرَفتها تاثیر شِگَرف و بسیار زیادی در طبیعی دیده شدن منطقه کاشته شده داشته و باعث می شود که موهای کاشته شده عروسکی و یا مسواکی شکل به نظر نرسند.
و. کاشت مو با تکنیک اِف یو تی FUT
در این روش برداشت گِرَفتها بوسیله جراحی و برداشت یک نوار باریک یا همان فِلَپ Flap انجام میشود و با توجه به اینکه در این روش فاصله زمانی بین برداشت و کاشت گِرَفتها بسیار اندک است، موهای کاشته شده بوسیله این تکنیک از کیفیت بسیار بالایی برخوردارهستند.
مزایا و برتریهای روش FUT
- روش FUT (به علت دشواری کمتر و سرعت بیشتر) هزینههای کمتری نسبت به سایر روشها دارد.
- کل مراحل کاشت مو به روش FUT در یک روز انجام میشود.
- برای کاشت مو به روش FUT نیازی به تراشیدن موها نیست.
- چون FUT سریعتر است، فولیکولها مدت کمتری خارج از بدن هستند و احتمال آسیب دیدنشان کمتر میشود.
- فرآیند استخراج فولیکولها در روش FUT در زیر میکروسکوپ انجام میشود. برای همین تعداد فولیکولهای سالم استخراج شده در واحد زمان بیشتر است. همچنین درصد خطای ناشی از ابزار جراحی کمتر میشود.
- فولیکولهای استخراج شده در روش FUT دائمیترین موها را دارند. قویترین فولیکولهای سر به شکلی متراکم در محلی قرار گرفتهاند که برداشت نواری پوست از آن منطقه انجام میشود.
معایب و محدودیتهای روش FUT
- بزرگترین عیب روش FUT جای زخم نواری در محل بانک مو است. برش نواری پوست عملی تهاجمی است و با خونریزی همراه است.
- زخمهای بزرگتر سختتر خوب میشوند. زخمهای سایر روشهای کاشت مو مثل FIT، SUT یا MicroFIT به شکل سوراخهایی با قطر کمتر از یک میلیمتر هستند. اما زخم روش FUT بزرگ است. به همین جهت هم مدت بیشتری طول میکشد که خوب شود و هم ممکن است مدت بیشتری باعث ناراحتی و درد شما شود.
- بعد از کاشت مو به روش FUT نباید ورزشهای سنگین انجام دهید زیرا خطر بزرگ شدن جای زخم و گوشتی شدن آن وجود دارد.
- کسانی که پوست سر سفتی دارند یا پوستشان انعطافپذیری مناسبی ندارد نمیتوانند با روش FUT مو بکارند. همچنین در متقاضیان جوان، افراد ورزشکار و افراد با سابقهی ایجاد زخمها گوشتی بهتر است از روش FUT استفاده نشود.
- با استفاده از روش FUT نمیتوان موهای ظریف پایین گردن، موهای صورت و موهای بدن را برداشت کرد.
مزایا و برتریهای روش FIT
- مهمترین مزیت روش FIT کمتهاجمی بودن آن است. در این روش دیگر از زخم نواری خبری نیست. زخمهای بسیار کوچک ایجاد شده به سرعت خوب میشوند و معمولاً درد و ناراحتی نیز ندارند.
- انعطافپذیری کم پوست سر یا سابقهی ایجاد زخمهای گوشتی برای متقاضیان کاشت مو به روش FIT محدودیتی ایجاد نمیکنند و بهترین روش کاشت مو برای این افراد روش FIT یا سایر روشهای برپایهی آن (مثل SUT یا MFIT) است.
- در روش FIT میتوان از موهای نازکتر را برداشت کرد که برای طبیعیسازی کاشت مو کاربرد دارند. همچنین میتوان از فولیکولهایی از ناحیه ریش یا بدن استخراج کرد که به روش BHT معروف است.
- بعد از کاشت مو محدودیتی برای ورزش و فعالیتهای بدنی وجود ندارد.
معایب و محدودیتهای روش FIT
همانطور که گفتیم در روش FIT برداشت و استخراج فولیکولها به شکل واحدی انجام میشود. یعنی جراح برای استخراج مثلاً ۱۰۰۰ فولیکول باید ۱۰۰۰ سوراخ کوچک روی پوست شما ایجاد کند و هربار فولیکولها را با دقت بالایی بیرون بکشد. این کار در روش FUT سادهتر است چون زیر میکروسکوپ و در خارج از بدن انجام میشود. اما در FIT جراح مستقیم روی پوست سر شما کار میکند.
اجرای روش FIT نیاز به مهارت و تجربهی بالای جراح دارد. هرچه جراح ماهرتر باشد، محدودیتهای روش کمتر میشوند.
با توجه به توضیحاتی که دادیم، اولین گروه از معایب و محدودیتهای روش FIT چنین میشود:
- مراحل ایجاد سوراخهای ریز و استخراج فولیکولها با ابزارهای دستی (پانج و پنس) بسیار زمانبر است.
- به طور کلی درصد فولیکولهای سالم استخراج شده کمی کمتر از روش FUT است. البته مهارت جراح در این مورد تعیین کننده است و می تواند آن را به زیر ۵ درصد برساند.
- فولیکولها زمان بیشتری را در خارج از بدن سپری میکنند و احتمال آسیب دیدنشان بیشتر است.
از مراقبت های پس از عمل زیبایی کاشت مو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• برای جلوگیری از عفونت می توانید از آنتی بیوتیک ها استفاده نمایید.
• برای از بین بردن درد، مسکن هایی مانند ایبوپروفن مناسب هستند.
• داروهای ضد التهابی مانند استروئید خوراکی برای کم کردن تورم مناسب بوده و قابل مصرف می باشد.
• سعی کنید تا ۳ روز اول پس از کاشت مو طبیعی موهای کاشته شده را شانه نزنید تا شاهد ریزش موی بیشتری نباشید.
• ۳ روز اول پس از پیوند مو کمی بیشتر استراحت کرده و از انجام فعالیت های سنگین جلوگیری نمایید همچنین سعی کنید تا حد امکان به محل کار خود نروید.
• از استفاده از لباس هایی که شامل روسری یا کلاه می باشند مانند انواع سویشرت ها خودداری به عمل آورید تا فولیکول های موها آسیب نبینند.
• به مدت یک هفته از انجام انواع ورزش های سنگین و غیر سنگین پرهیز نمایید.
• می توانید از داروهایی مانند فیناستراید و ماینوکسیدیل برای افزایش رشد موهای خود پس از عمل استفاده نمایید.
همچنین در نظر داشته باشید که ممکن است چند روز پس از انجام عمل شاهد ریزش موهای خود باشید که امری طبیعی است.